joi, 27 mai 2010

Programul guvernului Băsescu-Boc IV de scoatere din criză a României (de pe surse)


(varianta poetică, pe înţelesul maselor largi, populare, ce va fi publicată cât de curând în Monitorul Oficial, căpătând putere de lege)


O pârglică glişcoasă strărumpe-n zare,

Bustida tresărund-o cu o zgârcioasă boare.

Grăpate bulinunde se spund de amurgeală,

Iar veştedele isme sun' a bălăngăneală.


Burnavă clompă şi steltede fâşcoace

Derviţi libarba şi culbăriţi-i murdul!

Căci vâre-s toate-aceste cioace

Şi dâmp se urpă sacadurdul.


Vârnav scârbav cum n-orci de-a dura,

Spelb mingrase din bocie măsura.

Neruşinatele pârdanii azura o mielesc,

Pustilele-n cotor izmaua crunt dorhesc.


"Plidur, plidur-aman!" hohni stins mogârlanul,

"Ci drai, pârdanie!" mociorsi viteaz prea-vel-guţanul.

Iar cea becistă de iznav lenviş fornăi obricind,

La fel serina-n prea dulcă, dulce cotrocenind.


Băsesco-bocian străluminând curbaua,

Tu, lângeraş de două harfe, cu harbaua

Porneşte vâzguş restar-spargizonul

Spre precambrian în zbor să duci bizonul!*


*Aplauze prelungite, vie adeziune, deplină aprobare, calde şi emoţionante urale ;i îmbrăţişări din partea întregului popor.

5 comentarii:

Liviu Drugă spunea...

ce dictionar imi recomanzi, totusi?:)

Anton spunea...

Nici eu n-aş avea un asemenea dicţionar la îndemână, dar sunt convins că ştiu pe cineva care ar fi mai în măsură decât mine să traducă şi să explice ce şi cum. Şi când spun asta mă gândesc că de departe cei mai pricepuţi în domeniu ar fi Iepurele de Martie sau Pălărierul Nebun, ori Electrobardul creat de meşterul Trurl, personajul din Ciberiada lui Lem. Primii doi ar fi cei mai calificaţi, după părerea mea, deoarece trăiesc în lumea din oglindă, o lume guvernată de o logică stranie, teribil de întortocheată. În lumea aceea, să nu uităm, Red King o duşmăneşte pe biata Alice din pricini de neînţeles. În România de azi, suntem mulţi în postura lui Alice, iar patria noastră tinde să devină din ce în ce mai clar o variantă a lumii din oglindă care se numeşte Ţara Minunilor. Iar aici domneşte nu Red King, ci însuşi neaoşul Orange Vodă (portocaliul fiind un roşu peste care a curs nişte galben), ajutat de un soi de Humpty Dumpty.
Ca atare, aici nu-i exclus ca înseşi legile să fie date într-o formă versificată, de felul celei prezentate de mine în postare. De ce nu? Ar fi un pas înainte pentru o reformare destul de originală a statului şi teoreticienii care au lansat conceptul de o largă respiraţie politico-filozofică de "băsescianism" ar trebui să mediteze asupra lui.

Anton spunea...

@Liviu Drugă
A! Mai e ceva. Sper că din versuri răzbate caracterul eroic şi tumultul luptei duse de "prea-vel-guţanul" naţiunii noastre. Humpty Dumpty-ul său e mai puţin reliefat, cu toate că, paradoxal, e în prim-planul bătăliilor politice şi adâncilor dezbateri de de idei, deşi coaja lui fragilă e serios ameninţată. Oricum, ouă se mai găsesc de schimb. Asta până se pregăteşte cu adevărat gâsca...

Liviu Drugă spunea...

Atunci nu iti mai ramane decat sa faci si un dictionar in oglinda pentru strania logica a lumii reale in care traim. :)
Cat despre "caracterul eroic şi tumultul luptei", iti zic, se vad din plin.

Oricum, misto! Inventiile sunt mai aprig apreciate odata cu repetarea lecturii.

Marin Anton spunea...

Mulţumesc pentru rezonare la "registrul meu liric" şi pentru aprecieri.
Cât despre sugestia dată, hm!, e destul de interesantă. Oricum, în momentul de faţă scriu la un alt roman în care sper să se "oglindească" atât de colţuroasa, vesela şi lejer aberanta noastră realitate românească, dar şi o alta pe care o mai întrevăd când şi când.