marți, 1 februarie 2011

Ghici cine ni se uită peste umăr

Există bloggeri - inclusiv printre cei ce ţin jurnale cu evident caracter literar - care nu-şi ascund adversitatea faţă de actuala putere politică din România. Mai clar, sunt sătui până peste cap de Băsescu, de camarila şi de guvernul lui. În fond, încă trăim - nu-i aşa? - într-o ţară liberă şi fiecare îşi poate exprima simpatiile sau opoziţia faţă de oricine. Cu atât mai mult cu cât o face la vedere, pe propriul lui blog. Adică, pentru ca să fiu mai explicit, fără ca activitatea lor să fie una de natură conspirativă, una care să pună la cale ceva ameninţător şi ascuns la adresa ţărişoarei noastre.
Cu toate astea, iată că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale stă cu ochiul său vigilent - timpanul e atent probabil la telefoanele oricui are Marele Şef chef (şi are din ce în ce mai multe chefuri de-astea - aţintit pe postările lui Micawber sau ale poetului Radu Vâncu. Asta din ce ştiu eu, evident. Activitatea respectivului serviciu în privinţa blogurilor o fi mult mai vastă. De menţionat însă şi interesantul amănunt că RaduVâncu nu scrie pur şi simplu nimic în contra guvernului şi a tătucului acestuia, şi îşi vede doar de ale lui, iar întreprinderea STS-ului e cu atât mai ciudată. Sigur, la o adică, şi poziţia poetului faţă de aşa-numitul caz Groşan o privi tot intersul securităţii naţionale.
E un lucru lăudabil că unii din angajaţii respectivului organ şi-or fi găsit peste noapte o pasiune pentru literatură. Numai că pasiunea asta se cultivă şi se exersează individual şi în particular, nu ca sarcină de serviciu informativ de pe urma căreia îţi mai iei şi un salariu frumuşel. Unul plătit, dacă ne gândim bine, tot din banii noştri. Bani care se dovedeşte că şi aici sunt aruncaţi absolut aiurea. Demn de semnalat e şi faptul - cât se poate de public - că STS-ul a primit fonduri suplimentate cu aproape 15 procente faţă de anul trecut. Asta în timp ce guvernanţii fac o economie la sânge pe seama restului societăţii, hăcuind de-a dreptul bugetele învăţământului sau ale sănătăţii. De ce? N-ar fi exclus să aflăm - peste ani şi ani, desigur, după ce reformatorii actuali n-or mai fi la putere - că s-a înfiinţat o nouă divizie în cadrul STS-ului şi anume cea de urmărire a blogurilor duşmănoase, care răspândesc malversaţiuni pe seama Paritidului, Statului şi a minunatului lor Cârmaci.

Mulţi vor da probabil din umeri în faţa acestei postări, zicându-şi: "Ce-mi pasă mie? Chestia asta nu mă priveşte câtuşi de puţin. Dacă STS-ul o proceda aşa, o şti el mai bine de ce o face-o."

Păi, nu? În fond, pe la noi toate-s bune, în general. Sigur, mai sunt şi unele necazuri din cauza crizei mondiale, atâta tot. Iar undeva, sunt doar nişte cetăţeni de bine care ni se uită atent şi încruntat peste umăr. Nu de alta, dar să nu scriem ceva greşit.
Altminteri, slavă Domnlui, încă nu avem un CNA care să ne supervizeze blogurile. Deocamdată...



Niciun comentariu: